Σημαντικό:

Αν δε βλέπετε σωστά την ιστοσελίδα με Internet Explorer χρησιμοποιείστε Mozilla Firefox είτε Google Chrome.

2 Νοε 2012

ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.



Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, με τίτλο «Κ.Κ.   ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ, ΠΕΠΠΑ ΚΑΙ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ;», είχαμε καταγγείλει την κοροϊδία του Δημοτικού Συμβουλίου, από πλευράς του Δημάρχου κ. Ιωάννη Καλαφατέλη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 23ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. της 24-9-2012, θέμα 4ο, από τη μία διαβεβαίωνε, από κοινού με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αθανάσιο Ροΐδη, ότι στο επόμενο συμβούλιο θα έρθει θέμα γιά την μετακίνηση των χρημάτων του Δήμου από την Τράπεζα Πειραιώς προς την τράπεζα που θα προσέφερε το συμφερότερο επιτόκιο και, από την άλλη, στο επόμενο συμβούλιο, όχι μόνον να μην έρχεται προς συζήτηση τέτοιο θέμα αλλά, αντ’ αυτού, κατά τη διάρκεια της 24ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. της 15-10-2012, θέμα 10ο, να καταθέτει ο κ. Δήμαρχος ένα ανυπόγραφο «έγγραφο», από το οποίο να προκύπτει ότι επρόκειτο περί καθαρού εμπαιγμού του  Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι (βάσει του άνω «εγγράφου», πάντοτε) φέρεται να υπάρχει συμβατική δέσμευση ΔΙΕΤΟΥΣ συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, λήγουσα την 7-9-2013(!!!).

Όμως, όπως προκύπτει από τα οικεία απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 24ης Συνεδρίασης του Δ.Σ., τα ανωτέρω, περί υπάρξεως σύμβασης διετούς διάρκειας με την Τράπεζα Πειραιώς, τα επιβεβαίωσε, ΡΗΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ, και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είπα ότι προσφέρθηκε από την τράπεζα, μέσα από τις προσφορές, τον πρώτο χρόνο 5,55%, τον δεύτερο 5,35%.
(σελίς 178 απομαγνητοφωνημένων πρακτικών).

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση από τον Αντιδήμαρχο ή και τον Δήμαρχο. Ο λογαριασμός.... είναι τοκοφόρος. Δεν είναι τοκοφόρος; Δεν είναι με 5,35%;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: 5,35%, νομίζω το ανακοίνωσα, γιά δύο χρόνια, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2013.
(σελίς 181 απομαγνητοφωνημένων πρακτικών.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: έχεις μία σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς γιά 2 χρόνια που σου δίνει, έχεις εξασφαλίσει ένα επιτόκιο 5,55% και το δεύτερο χρόνο 5,35%...
(σελίς 182 απομαγνητοφωνημένων πρακτικών).


ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και λέω ότι αυτό το επιτόκιο που πήραμε από τις συστημικές τράπεζες... Από μη συστημικές που έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση γιά να λύσει τη σύμβαση, αν θέλατε να πάμε και να έχουμε τα λεφτά αν το θέλετε μετέωρα, έπρεπε να το πείτε εδώ, να λύσουμε τη σύμβαση.
(σελίδες 182-183 απομαγνητοφωνημένων πρακτικών).

Έχουμε ήδη τονίσει (γεγονός, άλλωστε, προφανές και από την προεκτεθείσα κοροϊδία του Δημοτικού Συμβουλίου) ότι με τον κ. Ιωάννη Καλαφατέλη δε μπορεί να είναι σίγουρος ποτέ και γιά τίποτε.

Γι’ αυτό, ας εξετάσουμε τι πιθανότητα υπάρχει, αυτά που λέει ο κ. Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λοιπόν, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ανυπόγραφου «εγγράφου» που κατέθεσε ο κ. Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ότι αυτός «λέει» σχετικά τα εξής:

1. Με την 185/2011 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 7-9-2011, ενέκρινε την κατάθεση των χρημάτων του Δήμου στην Τράπεζα Πειραιώς, σε λογαριασμό όψεως, σύμφωνα με την προσφορά της τράπεζας αυτής επιτοκίου 5,35% σταθερού γιά δύο έτη.

2. Μετά την κοινοποίηση της πιό πάνω απόφασης στη Τράπεζα Πειραιώς, αυτή (η τράπεζα) γνωστοποίησε στο Δήμο ότι διαμορφώνει (από μόνη της, καθότι, ως γνωστόν, οι τράπεζες είναι ευαγή ιδρύματα)  το επιτόκιο από 5,35% σε 5,55% σταθερό γιά το πρώτο έτος, δηλαδή:
Το 1ο έτος   5,55%.
Το 2ο έτος   5,35%.

3. Μη αρκεσθείσα στη άνω ευεργεσία προς τον Δήμο, η Τράπεζα Πειραιώς δέχτηκε να «σπάσει» η σύμβαση γιά το λογαριασμό όψεως με τα πιό πάνω επιτόκια και να τοκίσει  τα χρήματα του Δήμου σε διαδοχικές τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις, με ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια, χάνοντας από τις διαφορές επιτοκίων 92613,92 ευρώ στο εννεάμηνο χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου-μέσα Ιουλίου έτους 2012, ήτοι (χάνοντας) περίπου 10.000 € μηνιαίως (!!!).

Δηλαδή, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι η Τράπεζα Πειραιώς δέχτηκε οικειοθελώς το «σπάσιμο» της διετούς (υποτίθεται) σύμβασης με το Δήμο, επί μεγίστη οικονομική ζημία της (92613,92 ευρώ).

Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και δε μπορούν να γίνουν πιστευτά από κανένα.

Ακόμη, οι ισχυρισμοί του κ. Δημάρχου περί υπάρξεως διετούς σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς γιά λογαριασμό ΟΨΕΩΣ με ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ είναι, από μόνοι τους και κατ’ αρχήν, αντιφατικοί, σύμφωνα με το εξής σκεπτικό:

Λογαριασμός ΟΨΕΩΣ σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις τα λεφτά σου από την τράπεζα ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ και να φύγεις.
Εν τοιαύτη περιπτώσει δε νοείται λογαριασμός όψεως με χρονική δέσμευση, και δη διετίας, καθότι ο λογαριασμός όψεως, «εξ ορισμού» δεν έχει χρονική δέσμευση.
Συνεπώς, αν κάνεις συμφωνία γιά λογαριασμό ΟΨΕΩΣ με ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά, «από την πίσω πόρτα», έχεις κάνει  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΟ λογαριασμό, άσχετα αν το λογαριασμό αυτό τον βαφτίζεις ως ΟΨΕΩΣ γιά λόγους σκοπιμότητας, δηλαδή, προκειμένου να εμφανίσεις ότι, τάχα, εφαρμόζεις την 185/7-9-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Περαιτέρω, όμως, έχουμε ότι, εν πάσει περιπτώσει (μετά το οικειοθελές «σπάσιμο» της σύμβασης γιά σταθερά επιτόκια γιά δύο χρόνια σε λογαριασμό όψεως), τα χρήματα του Δήμου, όπως λέει ο κ. Δήμαρχος, στο εννεάμηνο χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου-μέσα Ιουλίου έτους 2012, κατατέθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς σε τρεις διαδοχικούς τρίμηνους ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΟΥΣ λογαριασμούς, που σημαίνει ότι, στη λήξη του κάθε τριμήνου (11-1-2012, 11-4-2012, 11-7-2012), ο Δήμος μπορούσε να πάρει τα λεφτά του από την τράπεζα αυτή και να φύγει.

 Πόθεν, λοιπόν, η ΔΙΕΤΗΣ (υποτίθεται) συμβατική δέσμευση του Δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς;

Από όλα τα προεκτεθέντα, προκύπτει ότι, αυτά που λέει ο κ. Δήμαρχος, έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ πιθανότητα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το ανυπόγραφο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι εν προκειμένω απίθανες «κυβιστήσεις» του, άλλα να λέει στο ένα Δ.Σ. και άλλα στο άλλο, προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των Δημοτικών Συμβούλων και εξευτελίζουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λόγοι στοιχειώδους προστασίας του κύρους του θεσμού αυτού, επιβάλλουν

ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.