Σημαντικό:

Αν δε βλέπετε σωστά την ιστοσελίδα με Internet Explorer χρησιμοποιείστε Mozilla Firefox είτε Google Chrome.

4 Ιουλ 2013

ΟΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ “ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” - “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ” ΣΤΟ “ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΜΑ” ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Νο 2)

Περί τον Ιούλιο 2010, δύο μόλις μήνες μετά την “μοιραία” 32/22-3-2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του (τότε) Δήμου Αγ. Στεφάνου (βλέπετε αμέσως προηγούμενη ανάρτηση), δημοσιοποιήθηκε προς “διαβούλευση” το προσχέδιο του νόμου “Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις”.

Βάσει του (περίφημου πλέον) “άρθρου 24” του πιό πάνω προσχεδίου νόμου, οι καθαρά αστικές ζώνες όλων των προϋφισταμένων του έτους 1923 οικισμών του Δήμου ετίθεντο, ουσιαστικά, ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, μετατρεπόμενες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε ΔΑΣΙΚΕΣ,  αποδεικνυομένου έτσι και πανηγυρικά ότι η “νομοθετική ρύθμιση” των κ.κ. Βορριά, Γιαννιού, κλπ ήταν πράγματι, ένα αυτοκτονικό “άλμα στο κενό”.

Μετά την πιό πάνω δημοσιοποίηση του “άρθρου 24”, διεπράχθη και νέο βαρύ ολίσθημα. Οι «Ηρακλείς του “Καλλικράτη”» (έστω και υπό το πρίσμα της ιδικής τους αυτοκτονικής επιλογής περί “νομοθετικής ρύθμισης”), αντί να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της “νομοθετικής ρύθμισης” όλων των οικισμών, ενεργώντας καθαρά “Αγιοστεφανοκεντρικά”, κατά τη σχετική “διαβούλευση” του “άρθρου 24”, επιχειρηματολόγησαν στενά “για το χωριό τους” (βλέπετε σχετικές παρεμβάσεις κ.κ. Βορριά, Γιαννιού, Παπαγλάστρα, κλπ), εγκαταλείποντας στην τύχη τους (εμμέσως πλην σαφώς) τους οικισμούς Αγ. Αγγέλων (Φασίδερι), Ραπεντώσας, Σταμάτας-Σπάτων και Σπατατζικίου (Πευκόφυτου).

Με φόντο το προεκλογικό “πανηγυράκι” των συγκεντρώσεων στο Καστρί, των “παραστάσεων διαμαρτυρίας” και των χωρίς αντίκρισμα σχετικών “υποσχέσεων”, αυτή τη φορά του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Σηφουνάκη, το “άρθρο 24” ψηφίστηκε, “ρίχνοντας τους οικισμούς στον Καιάδα”.

Μετά την ψήφιση του “άρθρου 24” ο επικεφαλής της “Συμμαχίας για τον Πολίτη” κ. Παναγιώτης Βορριάς, λάβρος, απηύθυνε στους κατοίκους ανοιχτή επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε με αυστηρότητα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους, κάνοντας λόγο και για “αυτογελιοποίηση” των λειτουργών του Κράτους, αφού το “άρθρο 24”, όπως έλεγε, “καταργεί τα νόμιμα όρια των πόλεών μας”.

Παρόμοιου “ύφους” ανακοίνωση εξέδωσαν, οργίλοι, και οι εκπρόσωποι του συλλόγου “Αγίας Παρασκευής” κ.κ. Γιαννιός και Παπαγλάστρας (υποψήφιος της “Συμμαχίας για τον Πολίτη”), καταγγέλλοντας ειδικότερα και την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργό κα Έφη Χριστοφιλοπούλου ότι «καταδίκασε με την ψήφο της χιλιάδες συμπολίτες μας σε απόγνωση και οικονομική καταστροφή».

Η κα  Χριστοφιλοπούλου αντέδρασε στις 29-10-2010, με ανάρτηση απάντησής της στις σε βάρος της επιθέσεις, υπεραμυνόμενη του “άρθρου 24”, εκτιμώντας ότι “εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου δίνοντας λύση στο ζήτημα των ορίων και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή” καθώς και ότι “Η εφαρμογή του άρθρου αυτού από τους αυριανούς αιρετούς του νέου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σημαντική πρόκληση και ευκαιρία για τον τόπο”.

Πριν προλάβει να στεγνώσει η μελάνη της “απάντησης” της κας Χριστοφιλοπούλου, την ίδια ημέρα 29-10-2010, ο κ. Βορριάς, κάνοντας στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, σε ενημερωτική συγκέντρωση που προκάλεσε, διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι έχει “κοινό βηματισμό” με την κα  Χριστοφιλοπούλου και ότι, με το “άρθρο 24”, «δίνεται η Χρυσή δυνατότητα τακτοποίησης όλων των ζητημάτων», υποσχόμενος ακόμη και την ανοικοδόμηση στα αδόμητα τμήματα των οικισμών που έχουν δασικό χαρακτήρα.

Μέχρι και «κυριολεκτικά express διαδικασίες» υποσχέθηκε (για το Πευκόφυτο).

Παράλληλα, ενημέρωνε ότι, μετά το “άρθρο 24”, επίκεινται «ελπιδοφόρες εξελίξεις, που θα νοικοκυρέψουν ολόκληρο το Νέο Δήμο, εξελίξεις στις οποίες συμβάλαμε ουσιαστικά».

Ναι, σωστά το διαβάσατε, ο κ. Βορριάς είπε ότι «συνέβαλε ουσιαστικά» στις «ελπιδοφόρες εξελίξεις» που δρομολογούσε το “άρθρο 24”.

Τέλος, βεβαίωνε ότι «έχουμε σήμερα κυριολεκτικά στα χέρια μας τα κλειδιά των Οικισμών του νέου Δήμου μας».

Μάλιστα, ο κ. Βορριάς είπε ότι «ενώ εξελισσόταν η διαδικασία της διαβούλευσης» (δηλαδή πριν ακόμα ψηφιστεί το “άρθρο 24”) «ανέθεσε στον κ. Ελευθέριο Σταματόπουλο τη σύνταξη μελέτης φωτοερμηνείας για την υποστήριξη στην επικείμενη ανάρτηση του Δασικού Χάρτη».

Δηλαδή, ήδη πριν προλάβει να ψηφιστεί, αυτός είχε ήδη μπει “στο τρυπάκι” της διαχείρισης του “άρθρου 24”, προσλαμβάνοντας για το σκοπό αυτό τον Δασολόγο κ. Σταματόπουλο, ο οποίος και συνέταξε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, απευθυνόμενο στον κ. Βορριά, με ημ/α 25-10-2010.

Διαβάζοντας κανείς το έγγραφο αυτό του κ. Σταματόπουλου και την ενημέρωση του κ. Βορριά στους κατοίκους τέσσερεις ημέρες μετά, στις 29-10-2010, διαπιστώνει ότι, ουσιαστικά, η ενημέρωση του κ. Βορριά ήταν ένα “παπαγάλισμα” των γραφομένων του πρώτου.

Το άκρως γελοίον αυτού του “παπαγαλίσματος” είναι το εξής:

Ο κ. Σταματόπουλος, διαφημίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το γραφείο του, γράφει στις 25-10-2010: «Κε Δήμαρχε, .... Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι και διαθέτοντας πλέον και την ειδική δασοτεχνική βοήθεια μπορούμε να ανταποκριθούμε αξιόπιστα και γρήγορα στο ύψος της σημαντικής αυτής εξέλιξης».

Αυτό το παίρνει ο κ. Βορριάς και, στις 29-10-2010, ως Δήμαρχος, το μεταφέρει αυτούσιο στο ακροατήριό του, παπαγαλίζοντας αυτολεξεί την αυτοδιαφήμιση του δασολόγου: «Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι και διαθέτοντας πλέον και την ειδική δασοτεχνική βοήθεια μπορούμε να ανταποκριθούμε αξιόπιστα και γρήγορα στο ύψος της σημαντικής αυτής εξέλιξης».

Δηλονότι, ο δασολόγος στο ρόλο του “πρωταγωνιστή” και ο δημοτικός άρχων στο ρόλο του “κομπάρσου”.

Με μία λέξη: Ιλαροτραγωδία!

Υ.Γ. Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση.