Σημαντικό:

Αν δε βλέπετε σωστά την ιστοσελίδα με Internet Explorer χρησιμοποιείστε Mozilla Firefox είτε Google Chrome.

4 Ιουλ 2013

ΟΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ “ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” - “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ” ΣΤΟ “ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΜΑ” ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Νo 3)

Προεκλογικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των προγραμματικών αρχών της δημοτικής παράταξης της οποίας ηγείτο, ο κ. Καλαφατέλης, «απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ απέναντι στο άρθρο 24 του προσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο στην ουσία καταργεί οικισμούς προϋφισταμένους του έτους 1923, είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος και ότι έχει ζητήσει την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου. Πρόσθεσε ακόμα ότι, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει, θα εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για την ανατροπή του». (“Βόρεια Προάστια”, Σεπτέμβριος 2010).

Μετά από λίγες ημέρες, “πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις”, οι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ πήραν “στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών” και, με τη σειρά τους και αυτοί, “μπήκαν στο τρυπάκι” της διαχείρισης του “άρθρου 24”.

Eξ αρχής, τοποθετηθήκαμε κατά της “νομοθετικής ρύθμισης” και, διαχρονικά και σταθερά, διατηρήσαμε και διατηρούμε τη θέση της άμεσης απόσυρσης (τότε) και κατάργησης (σήμερα) του “άρθρου 24” καθώς και την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες όλων ανεξαίρετα των οικισμών, είτε τα όριά τους έχουν καθοριστεί με διοικητικές πράξεις (και ανεξαρτήτως της διαδικασίας έκδοσής τους) είτε όχι, καθ’ όσον (στη δεύτερη περίπτωση) η παράλειψη του Κράτους να προσδιορίσει όρια οικισμών δεν αναιρεί τον αστικό τους χαρακτήρα.

Αυτές οι θέσεις διατυπώθηκαν αρχικά, κατά τη διαβούλευση του “άρθρου 24”, από μέλη και υποψηφίους της Α.Δ.Κ., εν συνεχεία στην υπ’ αρ. 62/4-8-2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δροσιάς και, τέλος, σε σχετικό υπόμνημα του Δήμου Δροσιάς, που κατατέθηκε, μέσω της ΤΕΔΚΝΑ, στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, πριν την ψήφιση του “άρθρου 24”.

Μετά την ψήφιση του “άρθρου 24”, οι ίδιες θέσεις αναδιατυπώθηκαν, σε κάθε ευκαιρία, από τον επικεφαλής της Α.Δ.Κ., αλλά και την Α.Δ.Κ., ως δημοτική παράταξη, με την επισήμανση ότι τα εγχειρήματα τόσο της “νομοθετικής ρύθμισης”, αρχικά, όσο και της διαχείρισης του “άρθρου 24”, στη συνέχεια, όχι μόνο δεν οδηγούν σε λύση, αλλά είναι καταδικασμένα σε αποτυχία και θα οδηγήσουν τους οικισμούς σε αφανισμό, όπως και, πράγματι, συνέβη τελικά.

Η εν προκειμένω μεθόδευση της «ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ “ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” - “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ”», όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια, ήταν ο εξωθεσμικός χειρισμός του σοβαρότατου αυτού ζητήματος, δηλαδή ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (πολύ περισσότερο, ερήμην των ενδιαφερομένων πολιτών).

Το σκεπτικό ήταν ότι το θέμα απαιτούσε “λεπτούς χειρισμούς” από “ειδήμονες” και “γνώστες” και ότι, καλύτερα, ο χειρισμός του να γίνει με “παρασυμβούλια” και “κεκλεισμένων των θυρών”.

Όταν ο επικεφαλής της Α.Δ.Κ. παραπονέθηκε στον κ. Δήμαρχο για την κατάσταση, αυτός, δοκιμαστικά, μας κάλεσε να παρευρεθούμε σε κάποιο απ’ αυτά τα “παρασυμβούλια”, στο γραφείο του, στο Δήμο.

Δυστυχώς, κάναμε το λάθος να παρευρεθούμε.

Εκεί παρευρίσκετο ο δασολόγος που παίρνει δουλειές από το ΥΠΕΚΑ και συνέταξε τους δασικούς χάρτες της Δροσιάς.

 Παρόντες, εκτός από τον κ. Δήμαρχο, η κα Παπαπαναγιώτου και οι κ. κ. Γιαννιός, Παππάς, Ουρανός, Λαγκαδινός, καθώς και ο δικηγόρος κ. Χλέπας (συγγνώμη αν ξεχάσαμε κανένα).

Ο ρόλος που καλούμεθα όλοι να παίξουμε ήταν να ακούμε τι έλεγε ο δασολόγος και, αν είχαμε κάποια απορία, να μας “ενημερώνει”.

Ο δασολόγος άφηνε να αιωρούνται ελπίδες για εξαίρεση των οικισμών Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης από τους δασικούς χάρτες, πράγμα όμως που, όπως ήταν φανερό, δε μπορούσε να γίνει μέσα στα πλαίσια του “άρθρου 24”.

Τον ρωτήσαμε τι θα γίνει, εν πάσει περιπτώσει, με την Σταμάτα και το Πευκόφυτο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν και αυτοί οι οικισμοί, αλλ’ αυτός απήντησε ότι “δε γίνεται τίποτε”.

Εκεί ανέβηκαν λίγο οι τόνοι, οπότε, παρενέβη ο κ. Δήμαρχος και είπε να σεβαστούμε τον καλεσμένο.

Εμείς δηλώσαμε ότι θα πρέπει να σταματήσουν αυτού του τύπου οι διεργασίες (νοοτροπίας “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω”), να καταργηθεί το “άρθρο 24” και να εξαιρεθούν όλοι οι οικισμοί από τους δασικούς χάρτες.

Εννοείται, ουδέποτε ξανακληθήκαμε σε “παρασυμβούλιο”.

Για να αποκομίσει κανείς αντίληψη περί των τεκταινομένων στα εν λόγω “παρασυμβούλια”, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Δήμου και να διαβάσει, ενδεικτικά, τα σχετικά δελτία τύπου της 8/3/2012, 19/3/2012, 10/9/2012 και 2/11/2012.

Τα ονόματα των “συνέδρων”, όπως προκύπτουν από τα πιό πάνω δελτία τύπου, είναι ιδίως: Γ. Καλαφατέλης, Ν. Παππάς, Λ. Παπαπαναγιώτου, Δ. Γιαννιός, Μ. Ουρανός, Γ. Λαγκαδινός, Χ. Παπαβασιλείου, Γ. Κανατσούλης, κλπ.

Η θέση που διατυπώνεται συνοψίζεται στο: “Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ” (και με “ό,τι λάχει”).

Από τη μία δηλώνουν ότι είναι νομοταγείς και ότι, “συμμορφούμενοι προς τας υποδείξεις”, θα ετοιμάσουν το φάκελο που προβλέπει το άρθρο 24, παρ. 2 του ν. 3889/2010 (βλέπετε χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου του Δήμου της 8/3/2012) και θα δώσουν οδηγίες προς τους πολίτες σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν (για να αποδείξουν ότι “δεν είναι ελέφαντες”) και, από την άλλη, δεν ξεχνάνε και τις “παλιές αμαρτίες”, μιλώντας για “κύρωση των ορίων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου”, για την οποία “ο Δήμος οφείλει άμεσα να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση” (βλέπετε δελτίο τύπου της 10/9/2012).

Και, βεβαίως, οι του ΥΠΕΚΑ “δουλεύουν την κατάσταση”: «Φτιάχτε το φάκελο και, μετά, ... βλέπουμε».

Τι απαντά ο κ. Καλαφατέλης; «Σπεύδουμε να φτιάξουμε το φάκελο και να σας στείλουμε άμεσα το υλικό, προκειμένου να υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις».

Ωστόσο (είπαμε: οι “παλιές αμαρτίες” δεν ξεχνιούνται) μπαίνει και το “κερασάκι στην τούρτα” περί άμεσου σχεδιασμού και ψήφισης “νομοθετικής ρύθμισης” (βλέπετε δελτίο τύπου της 2/11/2012).

Τώρα, το πως είναι δυνατόν από τη μιά να ενεργείς για την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών του “άρθρου 24” και από την άλλη να ζητάς την άμεση ψήφιση νέας νομοθετικής ρύθμισης, αυτό μόνον ένας “σχιζοφρενικός” εγκέφαλος μπορεί να το συλλάβει.

Εν πάσει περιπτώσει, κ. κ. της “συνδιοίκησης”, νέα νομοθετική ρύθμιση θέλατε, νέα νομοθετική ρύθμιση ελάβατε: Με τον νεοψηφισθέντα νόμο, στις 25-6-2013, “Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις”, οι ήδη “μισογκρεμισμένοι” (από το “άρθρο 24”) οικισμοί του Δήμου, κυριολεκτικά, “ξεθεμελιώθηκαν”.

Σας λέγαμε(νε)  και σας ξαναλέγαμε(νε): Μην “τρίβετε” τους οικισμούς “στη γκλίτσα του τσοπάνη”, γιατί “θα πέσει πολύ ξύλο”.

Εσείς, δεν συνετιστήκατε από το πρώτο “ξύλο” που έπεσε με το “άρθρο 24”, “πηγαίνατε γυρεύοντας” και για το δεύτερο.

Τρεχάτε, τώρα, στο ρόλο του “κομπάρσου, να βοηθήσετε τον “πρωταγωνιστή” δασολόγο να “δασολογήσει” τους οικισμούς.”

Έρμοι οικισμοί! Από τις πολεοδομικές μελέτες των πολεοδόμων στους δασικούς χάρτες των δασολόγων!

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση.



Σχετικές παλαιότερες αναρτήσεις: