Σημαντικό:

Αν δε βλέπετε σωστά την ιστοσελίδα με Internet Explorer χρησιμοποιείστε Mozilla Firefox είτε Google Chrome.

7 Φεβ 2013

Τοποθέτηση κ. Ταουξή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της Α.Δ.Κ. και μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.) Καλλιόπης Ταουξή-Χριστιανίδη στο 4ο θέμα της 1ης Συνεδρίασης της Ε.Π.Ζ. της 1-2-2013 «Πρόταση υποβολής για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο υπό απαλλοτρίωση κοινοχρήστου χώρου Ο.Τ. 77, ιδιοκτησίας Δ. Θωμά» έχει ως εξής:
Το θέμα αυτό συζητείται στην Ε.Π.Ζ., μετά την από 8.8.2012 αίτηση του κ. Δ. Θωμά.
Στην αίτησή του αυτή αναφέρεται ότι η απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 77 σχετίζεται με το χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης σε πλατεία. Η Δ.Π.Σ. του ΥΠΕΚΑ αναφέρει σε σχετικό έγγραφο της ότι αφού δεν έχει χαρακτηρισμό η έκταση αυτή, σύμφωνα με το αρ. 41 του Ν . 4067/2012 θεωρείται πάρκο και άλσος (όχι πλατεία).
 Συνεπώς η εν λόγω έκταση ήταν, ως εκτός σχεδίου, δάσος και με την υπαγωγή στο σχέδιο πόλεως δεν άλλαξε ουσιαστικά χαρακτηρισμό, αφού παραμένει πάρκο ή άλσος, επίσης προστατευόμενο από την δασική νομοθεσία.
Αυτό αμφισβητεί ο ιδιώτης δικηγόρος του κ. Δ. Θωμά, κ. Δ. Χριστοφιλόπουλος, με το επιχείρημα ότι η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου δεν έχει τελεσιδικήσει.
Η Δ.Π.Σ. του ΥΠΕΚΑ ζητά διευκρινήσεις από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες προκειμένου να χειριστεί το θέμα, καθώς επίσης ενημέρωση από το δήμο για την φάση οριοθέτησης του ρέματος.
Ο πρόεδρος της Ε.Π.Ζ. εισηγείται να σταλεί ο σχετικός φάκελος στο πράσινο ταμείο, προκειμένου να αποζημιωθεί ο ιδιώτης κ. Θωμάς και, σε περίπτωση αδυναμίας του, να τεθεί το Ο.Τ. 77 εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού.
Η πιο πάνω πρόταση για αποζημίωση του φερόμενου ιδιοκτήτη, προκειμένου μια δασική περιοχή να μετονομαστεί από δάσος σε άλσος ή πάρκο αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και μάλιστα υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία. Από την πυκνή αλληλογραφία με το ΥΠΕΚΑ δεν τίθεται τέτοιο θέμα παρά μόνο η θέση του χώρου σε αρρύθμιστη πολεοδομικά περιοχή. Αυτό που εξαρτάται και ζητείται σ' αυτή τη φάση από το Δήμο είναι η οριοθέτηση του ρέματος. Αυτό ζητά το ΥΠΕΚΑ. Δεν ζητά το φάκελο για να αποζημιώσει την υπ' όψιν δασική έκταση το πράσινο ταμείο. Αυτό το ζητά ο ιδιώτης για να εξυπηρετήσει το συμφέρον του και ο εισηγητής προτείνει, κατά απαράδεκτο τρόπο, να διευκολυνθεί αυτός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου. Δηλαδή προτείνει ο Δήμος να γίνει συμμέτοχος στο σκάνδαλο αυτό.
Εμείς θα καταψηφίσουμε την εισήγηση του κ. αντιδημάρχου και θα συμφωνήσουμε με την ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας της Δροσιάς, η οποία είναι σύμφωνη και με την 50/2005 επίσης ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της τότε κοινότητας Δροσιάς, ήτοι να παραμείνει η εν λόγω έκταση εκτός σχεδίου ως συνεχόμενη με τον όμορο εκτός σχεδίου ευρύτερο χώρο.